В интервю пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров говори по

...
В интервю пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров говори по
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че изборът на нов Висш съдебен съвет е манипулиран

В изявление пред Нова тв основният прокурор Сотир Цацаров говори по настоящи тематики, като назначението, методът по който беше определен Висшия правосъден съвет /ВСС/, свадите във Висш съдебен съвет, правосъдният развой против Цветан Василев, „ Дунарит “, „ Емко “, голямото съмнение в хората на правосъдната система, неналичието на религия, че някой въобще желае да се бори с корупцията и проведената престъпност. Главният прокурор подлага на критика и други институции, тяхната тромавост при разкриването на закононарушения.



Репортер: Изборът на новия Висш съдебен съвет беше съпроводен с обвинявания, че е имало инструкции на някои депутати от ГЕРБ по какъв начин да бъде гласувано. Опорочен ли беше изборът?

Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че тези избори бяха и ли са били манипулирани. Аз наблюдавах избора при сътрудниците съдии, наблюдавах деликатно избора и на сътрудниците прокурори, мисля че бяха определени почтени хора. Оттук нататък професионалната квота, аз го споделих и на сътрудниците си прокурори, в случай че има някакви укори, всеки би трябвало да се сърди на личния си избор. Това не е избор на делегати. Сега за политическата квота, тъй като това е центърът на въпроса ви. Конституцията след промените планува две трети за избор. Очевидно е, че две трети изисква висока степен на политическо единодушие. Повтарям още един път, няма избор, в който да не е имало у нас, по чисто конюнктурни по в миналото аргументи, подозрения за манипулиране. Аз не мога да зная какво е било в кухнята на Народното събрание, само че в последна сметка избор с две трети бе осъществен. Оттук нататък този Висш съдебен съвет би трябвало да работи. Той би трябвало да работи по-добре от предния, би трябвало да работи без междуличностните спорове и обвиняванията в лобизъм да надвиват над прагматичността и би трябвало да оправдае упованията на тези, които са го избрали. От една страна, това са магистратите. От друга страна, това са всички български жители.

Репортер: Според последни социологически изследвания има ниска оценка за вашата работа и към момента няма чувство измежду българите, че битката с корупцията дава съществени резултати?

Сотир Цацаров: Първо, всичките тези дразги, крамоли, кавги, се отразяват извънредно отрицателно върху целия образ на правосъдната власт в очите, не на елементарния, в очите, аз го споделям по различен метод, на естествения български жител. Нормалният български жител чака от правосъдната власт нещо напълно друго. Отделен въпрос е, че част от тях са напълно умишлено инспирирани и то напълно умишлено инспирирани и със подобаващ политически привкус. Няма за какво да се лъжем. Тези кавги са нужни някому, с цел да се поддържа непрекъснато тематиката за положителните и неприятните във Висш съдебен съвет. Само че българският жител, и това го споделям с ясна доза самооценка и към себе си, изобщо не се интересува кои са положителните и неприятните във Висш съдебен съвет. Гражданинът желае правдивост. Този недостиг на правдивост, в случай че щете от естествените битови закононарушения – вижте единствено по какъв начин прозвуча – естествените битови закононарушения, та да свършим до отвличания, да свършим до грабежа на инкасо и всичко друго, като стартираме по цялата верига – полиция, прокуратура, съд, дефицитът на правдивост е на всички места. В част от институциите има големи кривици. Както има такива в полицията, както има големи забавяния в съда, по този начин има и обстановки, при които прокуратурите, изключително по места, нито са задоволително дейни, нито в доста случаи са потвърдили, че би трябвало да бранят ползите на хората.

Репортер: По случая Виноградец, за какво персонално основният прокурор се зае с този случай?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа, че съм се заел персонално със случая във Виноградец. Но, знаете ли, от време на време мудността, неналичието на задоволително бърза и съответна реакция, неналичието на чувство даже за публичния пулс, тя ме нервира необикновено. Дразни ме пасивността, нервира ме нежеланието да се реагира оптимално бързо. Прокуратурата има тези благоприятни условия. Тя управлява следствието, тя реализира надзор върху него, тя в това време може и да проверява. Не може да се демонстрира бездейност, не може да се демонстрира неусещане по тази причина, което в последна сметка би трябвало да се направи. Не, тъй като даже казусът е станал медиен, не тъй като някой е излязъл по медиите, при цялостното ми почитание към тях, в последна сметка те осведомят обществото. А тъй като тук става дума за един случай, който изисква незабавни дейности.

Репортер: Имало ли е чадър над локална прокуратура върху Лазар Влайков?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа имало ли е чадър, тъй като това към момента се ревизира от Инспектората на Върховната касационна прокуратура. За да отида в Пазарджик, аз установявах незадоволително съответна реакция. Тази незадоволително съответна реакция за мен бе задоволителен мотив следствието по делото да бъде предоставено на друга окръжна прокуратура.

Репортер: Цветан Василев – какво следва?

Сотир Цацаров: Следващите стъпки по случая Цветан Василев са насрочване на делото в съда. Обвинителният акт е импортиран, избран е арбитър докладчик. Очаква се насрочване на делото и оттова насетне започване на правосъден развой. Ние няма да се откажем от всички законови средства на интернационалната правна помощ, с които да молим, желаеме, настояваме, оказваме въздействие върху сръбските правосъдни управляващи да престанат този спектакъл на екстрадиция. Казано по различен метод, моето надълбоко разбиране е, че формалностите на юридическата процедура в Сърбия се употребяват за, да го нарека по този начин, някаква форма на отсрочване до безспир на предаването.

Репортер: Ще се намеси ли прокуратурата по въпросите „ Дунарит “ и „ Емко “?

Сотир Цацаров:Аз мисля, че въпросът „ Дунарит “ и „ Емко “ е проблем на Министерство на стопанската система и енергетиката. Той не е проблем на прокуратурата.

Репортер: Много се изписа за вашата среща с съветския прокурор ген. Чайка.

Сотир Цацаров: Посещението на генералния прокурор на Руската федерация, в действителност бе значително политизирано. То бе политизирано от тези политически субекти у нас, които по една или друга причина към този момент са много позабравени на политическата сцена и това бе единственият метод да припомнят за своето битие. Те не можаха да създадат нищо друго, с изключение на да симулират някаква форма на митинг. На което аз бих задал въпроса – против какво тъкмо се стачкува? Първо, връзките сред двете прокуратури са професионални. Те са били професионални и те ще останат постоянно професионални. Второ, в случай че приказваме за продан на информация в региона на противодействието на тероризма, има ли значение дали ние ще споделяме професионално с съветската прокуратура, дали това ще бъде направено с израелските ни сътрудници, които в действителност напущат България през днешния ден, дали това ще бъде направено с баварската полиция, защото ноември следва такова образование? Не.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР